Molecaten Ruiterdag spreekt steeds breder publiek aan

Veel publiek op de been

Lorem Ipsum

Zaterdag 14 oktober stonden de Hattemse bossen in het teken van de jaarlijkse Molecaten Ruiterdag. Heel veel wandelaars wisten de weg naar landgoed Molecaten te vinden. Opvallend was het aandeel ouders met kinderen dat genoot van een wandeling langs het crosscountryparcours en een versnapering op Hattem Playa.

“We hadden natuurlijk ontzettend veel geluk met de weersomstandigheden,” zegt wedstrijdleider Elke Bakker. “De dagen voor de wedstrijd was het nog even billen knijpen door de vele regenval. Maar de bodem hield het goed genoeg. De bouwploeg heeft er alles aan gedaan om de wedstrijdcondities voor de bijna 190 deelnemers zo goed mogelijk te houden.”

Het was een dagvullend wedstrijdprogramma en het koningsnummer, de klasse Z, werd op naam geschreven door Carolina Moesbergen met Falco. Daarmee gaat de amazone uit Renswoude automatisch ook aan kop in de ACSI Grand Slap Cup Eventing; die in Hattem van start ging. Veel ruiters reageren op de geweldige sfeer en het vele publiek waardoor ze worden aangemoedigd tijdens de Molecaten Ruiterdag. “Ik was dit jaar niet alleen onderdeel van de organisatie,” vult Elke aan. “Maar ook deelnemer. Het is heel bijzonder om voor eigen publiek te kunnen rijden en ik ben super trots op onze rijvereniging Hippisch Hattem die dit evenement heeft mogelijk gemaakt.”

“Tijdens de Molecaten Ruiterdag waren ruim 200 vrijwilligers in touw,” zegt voorzitter Wichert Fikse. “Ik heb weleens uitgerekend dat er ruim 5000 uren aan vrijwilligerswerk in de Molecaten Ruiterdag zitten. Dat is ongekend. En dankzij die groep mensen, en onze trouwe sponsors, lukt het ieder jaar weer om er een schepje bovenop te doen qua faciliteiten voor zowel deelnemers als bezoekers. Dit jaar was het nieuwe kidsplein bijvoorbeeld een regelrechte hit.”

Een ander nieuw onderdeel was de groomsactie. Eventing is een veelzijdige tak van paardensport die voor een ruiter onmogelijk te beoefenen is zonder een betrouwbaar supportteam. Een aantal van deze grooms zijn dit jaar als verrassing in het zonnetje gezet.

“We kijken echt terug op een prachtige editie,” blikt Fikse terug. “Met alle blije bezoekers, deelnemers en sponsors zal het niet eenvoudig zijn om dit niveau in 2024 te evenaren. Maar daar gaan we met ons enthousiaste team natuurlijk alles aan doen.”

Foto: Sanne Edelijn