De Molecaten Ruiterdag in Hattem heeft de handen ineengeslagen met de eventingwedstrijden in Ede en Langedijk. Met dank aan sponsor ACSI – dé Europese campingspecialist – start op zaterdag 14 oktober in Hattem een competitiereeks voor de eventingklasse Z paarden. Verdien je als ruiter, dus niet als combinatie, op twee van deze opeenvolgende wedstrijden een podiumplek, dan ontvang je een prachtige geldbonus. Dit bedrag loopt op als een ruiter tijdens drie aaneengesloten wedstrijden in de top drie eindigt. Het is een beproefd concept uit de internationale springsport en de ACSI Grand Slam Cup Eventing heeft als doel om de landelijke Z-rubrieken weer te laten floreren.

“In tegenstelling tot de klasse B tot en met M zien we al geruime tijd dat de animo voor de klasse Z afneemt,” vertelt Elke Bakker, wedstrijdleider van de Molecaten Ruiterdag, onder de ruiters beter bekend als SGW Hattem. “Iets wat wij als organisatie enorm jammer vinden. Dit is voor het publiek toch het koningsnummer van de wedstrijd.” Navraag onder eventingruiters bevestigt dat de Z-rubriek in zwaar weer verkeert door de concurrentie van 1* en 2*-wedstrijden op internationaal niveau. “Daar hebben wij als landelijke organisatie last van. In Hattem hebben we met Henk Dokter speciaal voor het Z een parcoursbouwer voor de crosscountry en op dit moment blijft het deelnemersaantal steken op 11. Hoog tijd om de schouders eronder te zetten en samenwerking te zoeken met gelijkwaardige eventingwedstrijden.”

Deze wedstrijden zijn gevonden in Ede (mei 2024) en Langedijk (augustus 2024). “Er is nog ruimte voor een vierde, bijpassende wedstrijd in het voorjaar, maar met Hattem, Ede en Langedijk hebben we al een mooie verdeling over het seizoen. Ook de wedstrijden in Ede en Langedijk werken met veel zorg en aandacht aan een faire cross, die past bij de wensen van onze doelgroep en een gedegen opleiding van jonge eventingpaarden.”

Win je dit jaar de Z-rubriek in Hattem en volgend jaar in Ede?* Dan ontvang je €250,- extra op het reguliere prijzengeld. Win je ook in Langedijk, dus drie keer achter elkaar, dan krijg je zelfs een bonus van €1000,-. Ook als je tijdens deze Z-wedstrijden achter elkaar een podiumplek behaalt, verdien je een mooie geldbonus.

Kalender (onder voorbehoud van wijzigingen)

* Het gaat om de klassering van de ruiter, niet om de combinatie. Je kunt dus met verschillende paarden deelnemen. Deelname in de klasse Z tijdens deze wedstrijden betekent automatisch deelname aan de Grand Slam.

De competitievoorwaarden zijn binnenkort beschikbaar.

“Met onze sponsoring en dit initiatief van de Molecaten Ruiterdag hopen we dat er weer een groep deelnemers enthousiast wordt gemaakt voor deelname aan de klasse Z,” – Ramon van Reine, CEO ACSI

Over ACSI, dé Europese campingspecialist
ACSI is een begrip onder kampeerders in heel Europa. Al bijna 60 jaar maakt ACSI de bekende groene kampeergidsen die bij veel kampeerders een vaste plek in de tent, caravan of camper hebben. In die gidsen vinden kampeerders altijd de meest actuele informatie over zo’n 10.000 campings in heel Europa. Die informatie wordt elk jaar gecontroleerd door een team van 355 inspecteurs. Naast de kampeergidsen heeft ACSI ook een populaire kortingskaart voor kampeerders, diverse websites en apps, een magazine en organiseren we kampeerreizen en campingvakanties. Enkele merken zijn CampingCard ACSIEurocampingsSuncampACSI FreeLife magazine en ACSI Kampeerreizen. Sinds 2021 biedt ACSI ook ACSI Verzekeringen aan, speciaal afgestemd op kampeerders.

Meer informatie over ACSI staat op acsi.eu.